Renovera tegeltak

Man ska alltid prioritera underhåll av sitt tak då det är en bra investering och håller värdet på bostaden uppe.
Har man köpt ett hus med massor med problem med taket så måste man se till att fixa dessa problemen först. Att lägga om taket kostar oftast en hel del så man vill gärna ta hand om problemen allteftersom dom dyker upp.

Ett tegeltak består av flera olika lager med varsin funktion. Du kan alltid ta hjälp första gången av takläggare för att ta reda på vad som gäller för just din bostad. Självklart kan man anlita en takläggare för takläggning och små renoveringsuppdrag om man själv inte vill gå upp på taket.

Det understa lagret av ett tak är oftast en råspont som är tunna plankor som vilar på takstolarna. På råsponten ligger det en fuktspärr av papper som är behandlat och lite tjockare. Fukt som tar sig igenom teglet stoppas av takpappen. Ovanpå pappret så ligger det oftast två lager med läkt.

Läkt kan beskrivas som tunnare pinnar som håller pappret på plats samtidigt som det utgör en struktur som teglet kan vila och haka sig fast på.

Man ser oftast på insidan på takpappret om det är något fel och något behöver bytas ut. Lagar man inte problemet i tid så kan det mögla och trät kan börja ruttna. Har det gått så långt så måste man riva ner allt för att byta ut det dåliga materialet mot nytt friskt.

 

 

 

Onu